Powinno się być dobrym – jak chleb.

Powinno się być jak chleb,

który dla wszystkich leży na stole,

z którego każdy może kęs dla siebie ukroić

i nakarmić się, jeśli jest głodny.

Adam Chmielowski

 

Sprawozdanie z Festynu z okazji Dnia Chleba
w Gimnazjum nr 4 w Ełku

we współpracy z Gimnazjalnym Stowarzyszeniem Edukacyjnym

„Czwórka”

 zdjęcia

W poniedziałkowe popołudnie, 25 listopada 2013 roku, obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Chleba. Zapach świeżo upieczonego chleba przyciągnął wielu uczniów do przygotowanych stoisk z różnorodnym pieczywem. Celem festynu było propagowanie zdrowotnych właściwości chleba, szczególnie żytniego i na zakwasie, jak również promowanie zasad zdrowego odżywiania oraz zachęcenie wszystkich do "zdrowego stylu życia".

Uczniowie poznali przysłowia i wiersze związane z chlebem, zwracając uwagę na szacunek do chleba i do pracy. Mieli również możliwość obejrzenia wystawy prac plastycznych, wykonanych przez uczennice klasy I d – Martynę Sokołowską i Martę Kozłowską oraz uczennicę klasy II b Julię Skoczek i uczennicę klasy I b Anny Koronkiewicz. Plakaty ilustrowały wiersz Władysława Bełzy „Abecadło o chlebie”.

Podczas uroczystości gościliśmy przedstawicielki Zespołu „Jarzębina” ze Stradun. Zespół istnieje od 1988 roku. Reprezentuje folklor wschodnio-mazurski, pieśni ludowe oraz biesiadne. Grupa kultywuje zwyczaje w formie teatru obrzędowego. W 2013 roku zespół otrzymał nagrodę marszałka województwa warmińsko-mazurskiego w dziedzinie kultury. Panie opowiedziały uczniom o dawnym zwyczaju pieczenia chleba, tradycji i szacunku. Poczęstowały młodzież własnoręcznie pieczonym chlebem, wiejskim masłem, twarogiem i pysznym mazurskim miodem.

Podczas festynu uczniowie mogli zapoznać się z różnymi odmianami mąki służącej do wypieku chleba. Mieli również okazję poznać smak różnych odmian chleba, takich jak: gryczany, kukurydziany, żytni, pszenny pytlowy, razowy na zakwasie, czy też orkiszowy.

Odbyły się dwa konkursy, których tematem przewodnim było pieczenie chleba.

Pierwszy konkurs polegał na jak najlepszym wyrobieniu ciasta na chleb w określonym czasie. Zmagania uczniów oceniły panie z zespołu „Jarzębina”. Bezkonkurencyjny okazał się uczeń klasy III a Konrad Haraburda.

Drugi konkurs okazał się dość trudny dla naszych uczniów. Musieli odgadnąć nazwę dodatku do chleba po smaku, mając zawiązane oczy. Po emocjonującej dogrywce zwycięzcą okazał się uczeń klasy I d, Kacper Koniecko.

Projekt „Siła i zdrowie pochodzą z chleba – festyn z okazji Dnia Chleba” współfinansowany był z budżetu miasta Ełku.

 

Organizatorzy:

Milena Laszkowska

Joanna Laszczkowska